01 December 2011

Apa Itu... QR Code?


Assalamualaikum. (^_^) Hik hik.

Okey, ini adalah entri lanjutan daripada entri ini.

qrcode

Mesej yang tersembunyi di sebalik entiti petak seperti logo musuh terbaru Transformers ini, bukannya secara harfiah (literally) perlu cari di dalam bentuk ini. Hehe.

Ini dinamakan... QR CodeDalam bahasa Melayu, mungkin boleh diterjemahkan sebagai 'kod maklum balas pantas'. Okey, panjang sangat pula. Lagipun terjemah ikut suka, haha! Kita panggil QR code sahajalah, ya. Anggap ia tidak dapat dipisahkan dan ditukar ganti. :')

Boleh baca penerangan berkenaan QR code di sini. Fuh~ senang kerja.

QR code ini adalah teknologi pengimbasan baru, yang sudah pun diaplikasikan di Malaysia, cuma tidak secara meluas dan diketahui ramai. Beli tiket wayang pun boleh guna QR code, yalls! Di Jepun sudah digunakan bagi membeli-belah barang dapur! Kelas tak, Nab? Saya pun baru tahu dengan lebih jelas berkenaan QR code semalam, kui kui. Jadi saya mahu kongsikan ilmu yang saya ada ini, bagi manfaat kita bersama.

Maksud QR code awal pagi tadi adalah:




 ... Kata-kata pujangga yang saya ambil dari perkongsian seorang rakan.
Mesejnya pun bagus bagi difikirkan bersama. Auwww.

Maka saya ucapkan tahniah kepada nama-nama ini kerana berjaya membongkar kod rahsia yang dikelolakan oleh saya! Weeehoooo! ^______^

3) Saudara Azuan Yaacob

... dan dua orang Anonymous yang saya tidak tahu siapa. T_T

*** Sekiranya saya buat lagi entri tanya pelik-pelik, mohon letak nama dan e-mel ya. Nanti ramai pula yang mengaku dialah Anon yang bijak bistari itu. Oh~ Mohon maaf ya Anon yang sebenar dan sejati itu! Maaf, maaf, maaf! ***

Kepada yang tidak berjaya, cuba lagi lain kali ya! =D


Jadi... kepada enam nama yang tersenarai, saya akan berikan....

HADIAH MISTERI!!!
Yahuuuuuuuuu!!!
^______^


Sudah namanya hadiah misteri, jadi jangan demand, hokey. Haha! Hakak akan beri hadiah yang paling ikhlas dari hati hakak. Jadi harap yang menerimanya pun menerima dengan ikhlas. Saya tidak mampu nak hadiahkan Honda CRV, mahupun Galaxy Tab, jadi apa jua yang sampai ke rumah ataupun ke tangan kalian itu, itu sahajalah yang saya mampu. :')

Oh, maka... saya perlukan alamat dan nombor telefon bagi membolehkan saya menghantar hadiah misteri itu! Kepada enam bijaksana di atas, mohon emelkan semua maklumat ke adha.ameera@gmail.com. Siapa yang ada FB saya, mesej terus pun boleh. ^_____^

Bagaimana membaca QR code?

Okey, cukup berkenaan pemenang. Sekarang, bagaimana mahu membaca kod petak yang misteri itu. Cara saya yang amatur dan baru semalam tahu ini, mula-mula kita perlukan smartphone. (Juga, cara saya ini adalah just for fun. Kaedah sebenar yang jual beli itu, saya belum cuba. Hoho.)

Macam saya, saya guna HTC, maksudnya saya guna android. Cari sahaja 'QR code' di Market, nanti jumpalah. Muat naik, kemudian aktifkan aplikasi itu. Ada gambar lensa kamera, tekan situ, dan halakan kamera kita ke arah QR code yang kita inginkan. Selepas aplikasi QR code itu berjaya membaca si petak itu, automatik akan keluar perkataan ataupun pautan.

Hmm... mungkin ada yang akan kurang faham dengan penjelasan saya. Nanti sekiranya saya rajin, saya tunjukkan cara-caranya secara bergambar. Sekiranya rajinlah. :)) Kahkah. Ataupun mungkin penjelasan dari Google ini dapat membantu.

Akhir kata...

qrcode

(^________^)v




Terima kasih sudi baca, 'like' dan juga komen! (^_^)v

3 comments:

Solehah Muhammad said...

yeaaaaaaaaaaaaaay! berjaya scan qr code yg last tu..hehee..tq husna sbb 'perkenal'kan qr kepada saya..terus download qr code scanner td ^_^ hikhiik! fun!

Husna Adnan said...

Hehehe, sama-sama!
Best kan! ^_____^

Syufi Shamsuddin said...

Assalamualaikum... tahu tak mana tempat yang boleh cetak qr kod pada papan tanda. terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...