24 September 2013

Baiti Jannati

Assalamu'alaikum.

Belum pernah cerita perihal kami pindah rumah kan? Ya tanya macamlah banyak sangat entri sampai lost track. Wakaka okey sambung.

Alhamdulillah, bulan lalu kami sekeluarga berpindah ke rumah sewa yang amatlah selesa dan luas. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Dua tahun tinggal di rumah keluarga saya, di dalam bilik bersaiz master bedroom di tingkat atas, tentulah rasa gembira, lega, dan syukur yang amat kerana lebih banyak ruang bagi dimanfaatkan. Semua ini bermula demi kelancaran proses pembesaran Afia, tatkala hadirnya beberapa rezeki lain. 

Afia dari tembam sampai slim melim, membesar di bilik nan berjasa itu.
(Eh Afia bukan kurus sebab duduk dalam bilik tau. 
Dia dah pandai jalan sekarang yahuuu!)

Bye bye dinding pink yang manis. :')

Memula memang kekok amat. Terlalu banyak ruang! Cakap sikit dah bergema-gema. Haha! Apalah sangat barang dari bilik dibawa ke sebuah rumah kan? Maka bergegaslah kami membeli periuk, sudu, garpu, tong gas, dan segala macam lagi isi rumah yang perlu supaya dapat duduk berdikari dengan aman dan damai. 

Alhamdulillah, dalam masa kurang seminggu, rumah kami dah hampir lengkap apa adanya. Rasa macam tak percaya kami berjaya buat semua ini dengan satu tekad. Memang teragak-agak juga nak berpindah dulu, hahahaha sangat manjalah!

Ruang tamu yang digunakan oleh Encik Suami bagi mengajar tuisyen.
Ya Kak Nab, beliau ada buat kelas tuisyen di rumah ngeh ngeh.

Tapi kan... kami berdua sahaja memang mustahil dapat selesaikan semua ini dalam masa kurang seminggu. Maka nak buat ucapan ala OSCAR sekejap. Terima kasih kepada mak; Puan Halilah, juga adik-beradik atas segala bantuan. Tidak lupa juga ucapan terima kasih kepada ibu mentua, kakak-kakak, abang-abang, adik-adik di sebelah suami kerana turut sama membantu kami. Hadiah-hadiah masa kahwin dulu, huuuu memang banyak yang boleh guna lagi. Tak perlu beli dah. Terima kasih saudara-mara dan sahabat handai, para tetamu walimah kami dahulu. Moga Allah murahkan rezeki dan rahmati kalian, amin.....

Juga.... terima kasih kepada semua yang berusaha (PTS, editor, Norizah Wahid, akaun, sales, marketing, warehouse, Bookcafe, dll) kerana urusan jual beli segala kelengkapan rumah yang memakan angka beribu-ribu ringgit itu, berjaya dihulurkan tanpa hati yang gundah dengan kehadiran cek royalti ini.

Masih empat angka dengan sikap pemalas aku ini. T_T
Tahun depan jangan harap eh kalau tak hantar KAWANKU PANDA #2!! 

Oh... lupa nak habaq mai di blog bersawangku ini. 

7 September lalu, saya dan Kak Nani (Haryani Kamilan) bersiaran langsung di Selamat Pagi Malaysia TV1 sebagai wakil para penulis siri 'Kisah Si Puteri'. Alhamdulillah buku 'Kami Puteri Hebat' dipilih oleh juri sebagai antara calon buku fiksyen kanak-kanak berbahasa Malaysia, Anugerah PNM. Sekiranya ada rezeki kami, harap menanglah 'Kami Puteri Hebat'. Amin!

Bersama hos Syed Munawar.

Kini... bermulalah langkah kami membesarkan Afia bersama-sama, di rumah kami syurga kami ini. Tidak pasti akan terus di sini hingga bila, kerana kami terbuka untuk berhijrah ke tempat lain juga. (^_^)v

You know... (tetiba feeling omputeh). Life is short. Jangan bosankan timeline hidup kita dengan perkara yang sama saban hari. Cuba perkara baru. Try crazy things! As long as we did not against Allah, Islam, our Prophet SAW, and everything good in our ordinary life, just go for it. Kita akan kagum dengan keupayaan kita melakukan apa yang kita sangka kita tidak mampu. Tekad, usaha, yakin, percaya, dan jangan mudah putus asa! BERUSAHALAH!

Cabaran yang saya selalu kongsi di blog ini masih sama. Saya bukan nak tunjuk saya kaya ataupun apa kerana saya tidak kaya pun. Serius! Belum juga layak dikategorikan insan berjaya.

Cuma.... 

Ada minat, rasa-rasa ada bakat, cubalah menulis. Tidak kisahlah kerja doktor ke, jurutera ke, peguam ke, posmen ke, cikgu ke, kerja bank ke, masih di bangku sekolah ke... cubalah menulis. Ada banyak sebab mengapa kita perlu menulis, namun bagi entri ini, jadikan royalti buku itu satu pemangkin untuk kita usaha sungguh-sungguh supaya tulis hingga siap, dan niatkan duit royalti itu nanti akan digunakan ke arah kebaikan. Insya-Allah. Bukan dengan PTS sahaja, hantarlah ke mana-mana penerbit pun boleh. Karangkraf, Jemari Seni, Must Read, Ana Muslim, dan banyaklah!

Kemudian, mari gembirakan saya dengan inbox sebegini. :')


Cikpuan-pembaca-blog-saya ini kini sudah memiliki novel!


Mohon beli. Mari beli. SILA BELI!!!

Terima kasih dan tahniah Cikpuan Raishah Deen kerana berjaya menerbitkan sebuah novel. Saya doakan moga Cikpuan beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Saya juga doakan semoga semua pembaca blog ini mampu lakukan apa yang Cikpuan Raishah Deen lakukan, dan mendapat kebaikan atas segala usaha.


Kekadang kita tulis bukan untuk kaya, tetapi sesambil makan di restoran, sesambil tengok iklan, sesambil tunggu baju siap basuh... kita menulis sedikit demi sedikit. Kongsi ilmu apa yang kita tahu. Lambat-laun siap satu manuskrip, dan insya-Allah sekiranya TERLAJAAAAAAK LARIS, duit royalti itu nanti adalah bonus kerana kita menggunakan masa dengan baik. Best tak? BEST TAK??!!!

Seriously, saya amat syukur saya paksa diri saya menulis.
Saya syukur suami, dan kawan-kawan juga paksa saya menulis.

Hahahaha cuma sekarang macam liat sikitlah. Puuuui!


Okey, nak pergi pos barang. 
Jadi peniaga pun beeeeeeest, tanpa paksaan! #tetiba

4 comments:

Unknown said...

Hihi...selamat tinggal di rumah sendiri. Mesti afia seronok jadi dora the explorer. Nampaknya saya pun perlu paksa siri menulis ni. :)

Ladfe Amir said...

memang menulis boleh dijadikan sumber rezeki. saya sendiri menulis di blog dan mendapat bayaran melaluinya.

umi hannan said...

cantik buku2 yang dihasilkan!! anak saya mesti suka..

Husna Adnan said...

Salhah: Go go go!

Tuan Ladfe: Alhamdulillah! :)

Umi Hannan: Alhamdulillah, ya pasti anak puan suka. ^____^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...