01 September 2014

Soletip dan Iman
"Kenapa awak cari pangkal soletip tu ke arah bertentangan? Anak panah tu tandanya pangkal soletip berada di hadapannya, bukan di belakang."
.
"Dah banyak kali pusing, tak jumpa-jumpa." Ketawa. "Ala manalah tahu, kilang silap letak anak panah tu. Buatan manusia kan, tak mustahil ada silap."
.
Terdiam. Betapa kita juga sering mencari 'pangkal' kebenaran pada jalan sebaliknya... sedangkan telah diturunkan kepada kita kitab suci al-Quran dari nabi penuh maksum. Itulah kalam Allah yang jelas benar sepanjang zaman. Adakah wujud dalam hati kita bahawa Allah mungkin silap - maka kita ingkar?
.
"Sesungguhnya ayat-ayat Aku (al-Quran) selalu dibacakan kepada kamu, tetapi kamu selalu berpaling ke belakang." Al-Mukmin, 66.
.
Ataupun kita sedar kita silap - cuma menanti seruan tiba?
.
"Kecuali mereka yang telah bertaubat dan melakukan kebaikan-kebaikan dan menerangkan (kebenaran), maka terhadap mereka itu, Aku menerima taubatnya, dan Akulah Maha Penerima Taubat, lagi Maha Penyayang." Al-Baqarah, 160.
.
Cumanya sering terlupa, sesungguhnya ajal itu tidak awal sesaat, dan tidak lewat sesaat. Ampunkan kami atas kelalaian kami, ya Allah. Matikan kami dalam agama-Mu. 


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...