01 September 2014

Tip Berjualan Di Instagram




Assalamu'alaikum. Okey, saya kongsikan tip berjualan di Instagram mengikut pengalaman dan pemerhatian saya. Sesuai bagi yang baru nak buat, atau baru buat akaun Instagram. Yang dah otai, mohon skip, haha. Boleh tambah di ruangan komen sekiranya ada cadangan lain. (Saya bukan pakar, sendiri pun masih merangkak.) Dipersilakan share sekiranya bermanfaat.
.
1) Pemilihan nama akaun.
Sekiranya ada jenama, guna nama jenama kita. Sekiranya tiada, guna jenis produk yang kita jual pun boleh. Contoh: monopod_murah_RM25. Kadang memang kelakar nama-nama di IG ni, terutama yang guna underscore berkali-kali sampai panjang ha. Gabung nama jenama dan jenis produk jualan lebih menarik pelanggan kerana dari situ dah tahu kita jual apa. Contoh: smart_clothing. Jenama 'Smart', jual baju.
.
2) Public account.
Supaya orang boleh terus follow atau membolehkan potential buyer melihat-lihat dahulu apa produk jualan kita.

Pemerhatian: Namun kebanyakan IG yang private lebih ramai followers, salah satunya mungkin user malas mahu request to follow semula selepas unfollow. Ada juga yang private supaya dapat approve wanita sahaja; demi menjaga testimoni bergambar dari pelanggan wanita. Ada 1001 sebab mengapa seller private akaun, perlu tanya seller itu sendiri, ataupun raikan sahaja pilihan mereka.
.
3) Follow akaun IG yang bersesuaian.
Saya cadangkan IG @kamibencikakitipuonline. Memang pening kepala baca masalah yang diadukan di situ, kadang remeh-temeh, tetapi yang lainnya sangat bermanfaat. Dapat belajar penipuan terkini supaya sentiasa berwaspada dengan pembeli-tanpa-wajah. (Mana post yang ke arah mengumpat tu, tak usahlah kita simbah minyak tanah lagi.)

Saya follow kerana nampak peluang. Kadang dapat promo pada customer yang mencari barang yang kita jual pada ruangan komen, ada promosi barangan peniaga, event bazaar, ruang swap review, atau sebagainya.
.
4) Swap review.
Saling mempromosikan akaun IG di akaun masing-masing. Swap ini percuma. Ada IG yang tetapkan minima followers sebelum swap, ada juga yang tidak. IG yang 10k ke atas, mahu swap dengan yang punya followers 10k ke atas. Yang 2k, swap dengan 1k atau 2k. Yang ratus-ratus, swap dengan 1k ke bawah. Apa jua syaratnya, biasanya yang followers sedikit perlu ikut syarat followers ramai. Begitulah dunia mihihi. Ayat deskripsi dan gambar sama ada kita berikan, atau mereka sediakan sendiri. Apa pun swap ini perlu bincang dulu sesama pemilik IG.
.
Pro:
- Tiada kos.
- Sekurang-kurangnya naik jugalah 1 follower, insya-Allah.
- Tambah kawan kerana ini konsep bantu-membantu.
.
Kontra:
- Terlalu banyak gambar iklan pada IG kita. Nampak semak.
- IG yang satu lagi tidak up swap IG kita walaupun kita sudah promo.
- IG yang satu lagi desak segerakan naik promo IG dia sebab dia sudah promo, walaupun baru beberapa jam. Hehe pengalaman.
.
5) Review (melalui hadiah / bayaran / hadiah dan bayaran)
Biasanya pada selebriti. Pelakon, penyanyi, blogger, model, siapa-siapalah yang terkenal dan ramai followers. Ada yang tag pada barang yang kita poskan kepada dia, atau apabila dia memakainya. Ada yang minta bayaran sahaja. Ada yang mahu dua-dua.

Paling rendah review berbayar yang saya perlu cuba adalah RM20, page ramai followers yang memang fokus mempromosikan IG bisnes tempatan. Paling tinggi pernah saya diberitahu, RM700 bagi sekali review. Dan iklan akan dipadam seminggu / 3 hari kemudian.
.
Pro:
- Insya-Allah followers memang banyak naik. Terutama selebriti yang karang ayat sendiri. Lebih nampak jujur dan bersungguh.
- Jika selebriti itu suka dengan produk kita, dia akan beli sendiri nanti.
.
Kontra:
- Kos tinggi (tetapi insya-Allah new followers pun ramai).
- Emel tidak berbalas kerana terlalu ramai mohon review.
- Perlu beratur panjang sekiranya setuju membuat bayaran.
- Ada yang que 2 bulan ke hadapan. Ha menunggu la awak.
- Biasanya iklan dipadam amat cepat.
.
6) 'WAJIB' satu hari update sekurang-kurangnya satu gambar. Jika tiada gambar produk terbaru, kongsi kata-kata hikmah, atau apa sahaja yang memberi manfaat. Jangan biarkan IG terbiar. Kerajinan update IG antara cara menaikkan followers.
.
Elakkan update gambar yang terpapar auratnya. Testimoni yang tidak menutup aurat, tak perlu upload pun okey. Yang kurang sempurna, macam nampak lengan dan kaki, edit letak bunga ka, love love ka... asalkan tidak mendedahkan aurat. Dosa orang boleh jadi dosa kita tau. Sebab kita sebarkan sama. Wallahua'lam.
.
7) Ejaan penuh amat digalakkan. Terutama apabila update berkenaan produk. Karang deskripsi dengan tenang, dan padat.
.
8) Gunakan hashtag yang berkaitan SAHAJA. Sekiranya jual van, guna #vanterpakai #sayajualvan #vanforsale dan sebagainya. Letak banyak-banyak pun tak apa, tetapi janganlah banyak sangat. Pening followers. AMAT DITEGAH guna hashtag isu semasa pada barangan jualan. Tidak beretika. #prayforMH370 pada gambar kerepek bawang? Motif kerepek bawang nak pray??
.
9) Sekali-sekala comey update pasal peribadi di IG bisnes. Tunjuk kita juga manusia, ada keluarga, ada urusan peribadi. Followers wanita suka ini. Tetapi jangan kerap sangat. Mereka follow lebih kepada produk kita, jadi banyakkan gambar produk, dan sedikit testimoni.
.
10) Ha jangan lupa terus letak harga. Memudahkan pelanggan survey. Tak apa, mungkin ada yang jual lebih murah. Jika itu rezeki kita, dan kena gaya, insya-Allah tetap ada sale. Kasihanilah kami yang perlu Whatsapp penjual semata-mata nak tahu harga. 
.
Dan layan pertanyaan customer dengan baik. Jangan maki hamun walaupun kita sudah letak semua detail pada gambar setiap kali update. Sekiranya kita penat, emosi tidak stabil, balas kemudian. Sudah tenang, baru balas. Terbukalah apabila yang bertanya itu ini begitu begini, tidak jadi beli... hehe. Yang sudah diberi jumlah dan invois pula, tidak jadi beli dan senyaaaaaap seribu bahasa, tidak balas pun soalan kita "Masih berminat?" "Sudah buat pembayaran?", ini dikira backout buyer. Terpulanglah nak kasi peluang lagi, atau abaikan terus.
.
Above all, bak kata sahabat saya, kembali kepada Allah. Buat semua yang wajib, amalkan yang sunat (dhuha, al-Waqiah, tahajud), banyakkan bersedekah, baiki hubungan sesama manusia, usaha semampu mungkin, dan yakin rezeki dari Allah. Man jadda wajada. All the best to us all! 




Berminat mendapatkan buku Pemasaran Instagram ini?
Whatsapp 012-7219956.
Harga termasuk pos SM: RM25
Harga termasuk pos SS: RM30

19 comments:

Aida & Riana said...

nice info..

fazleen said...

Terima kasih atas perkongsian ;)

Husna Adnan said...

Sama-sama, semua! Semoga bermanfaat. ^_^

Anonymous said...

terima kasih atas perkongsian
banyak saya belajar

Husna Adnan said...

Sama-sama! ^_^

Ema Nooryanti Bakri said...

Perkongsian menarik. Terima kasih.😉

Najla Izzati said...

Saya suka tips ini.sangat jelas dan mudah difahami😀

Husna Adnan said...

Sama-sama, Sis Ema dan Sis Najla. All the best! ^___^

Anonymous said...

Saya tak faham swapreview tuu.. :-( swapreview tu cemane?

Intan Baizura said...

Assalamualaikum...

TQ atas perkongsian yg baik, makin bersemangat lps baca post ni. Paling best ayat akhir tu, apapun kembali kpd Allah :-)

Semoga maju jaya sis :-)

Swap IG said...

Jom swap IG : http://swapreviewig.blogspot.com/

fateha syauqah said...

Post yang sangat2 membantu. Thanks sangat2 ^_^

Anyway, jemput singgah blog saya http://akusyauqah.blogspot.com

Kartini Mustakim said...

Alhamdulillah.. terima kasih atas perkongsian.. Jemput ke blog saya ye.. ✌ (^_^)

Akmal said...

Good 😊

Aszeana Abu Samah said...

Assalamualaikum.... terima kasih atas perkongsian tips yg diberikan :)

Archeter Mohd Yassir said...

Good info pada yg bru start cam saya
Sape nk swapreview jom wasap saya 0123174788 atau follow IG @etabeautyshoppe dan komen pn pic swapreview sy ye..terima ksih semua especially tuan pnye blog 😘😘

fadzillah ghazali said...

terima kasih ye..sgt bermanfaat pd sy...

fadzillah ghazali said...

terima kasih ye..sgt bermanfaat pd sy...

Bisnes Tanpa Modal said...

Tips yang bagus :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...