11 October 2016

SAMPUL PRABAYAR: "KIRA BURN LAH."

(Dari status FB 24 Mei 2016)

Alkisahnya semalam nak pos barang pembeli, kami short 1 borang prabayar PL. Ini memang bukan buang sebab salah isi ke apa, semua yang kami beli diletakkan setempat di atas meja. Sangat mustahil ianya hilang.
.
Maka suami ke kaunter PL Kajang. Malangnya, tidak boleh diberi borang sebagai ganti, hanya boleh beli sampul baru dan dapat borang baru.
.
"Jadi yang saya sudah beli ini?" tanya suami.
"Kira burn lah," selamba orang kaunter jawab.
"Dah kalau masa beli itu diberi kurang, takkan saya nak burn saja? Memang short satu."
"Salah encik sebab tidak kira on the spot."
.
Haha tergelak aku. Sekarang gelaklah sambil menaip, semalam berapi juga. Kalau beli 500, 500 lah kena kira balik. Sila bersila di situ.
.
Tapi kes ini selesai baik. Suami telefon Pengurus PL dan dibenarkan ambil satu borang di PL yang kami beli sebelum ini; di PPL Bangi. Kena bawa resit.
.
Okey.
.
Faham amat. Kita letak juga diri kita dalam kasut pihak PosLaju. Memang banyak syarat terbaru depa yang kalut mengada. Prabayar pun kena timbang, sampul letak barcode, ada expired date, borang tak boleh ganti.
.
Ini semua terjadi sebab perangai sesetengah pengguna PL sendiri. Tak amanah, suka membazir, banyak songeh. Itulah sebab ada pepatah 'kerana nila setitik, habis rosak susu sebelanga'. Orang terdahulu dah faham amat dengan perangai orang kita.
.
Yang Kak Ratu nak kongsi ini adalah, bagaimana kita sebagai orang bisnes perlu ada back-up plan untuk risiko luar kawal.
.
= Dengan penyelesaian dalam kawalan.
.
Bila terjadi hal sebegini, perlu ada skrip untuk tidak menyalahkan pengguna. Siap dengan nada menyentap dan muka bosan, apatah lagi kan. Pengguna keluar duit untuk servis kita.
.
1) Ajar pekerja untuk menerangkan SOP baru kepada pengguna, menggunakan ayat yang betul dan nada yang baik.
.
2) Jika ada page, terangkan SOP baru di situ (saya tidak pasti pihak PL ada beritahu ataupun tidak secara public, kami memang tak tahu).
.
3) Walaupun ada masa pengguna salah, minta maaf sahaja. Ayat menyalahkan pengguna seperti dialog sebenar di atas adalah tidak anggun sama sekali.
.
4) Budi bahasa budaya kita. Mana? Kalau ada, tunjuklah. Bukan baik menyengih dengan mat salih saja. How are you sir? Gumoning.
.
Tidak semua orang bisnes sedar akan risiko terkawal VS tidak terkawal. Kena banyak praktis, dan siapkan segala perancangan yang dapat dilakukan oleh pihak kita. Mana yang dari kita, dapat dikawal. Orang lain, tidak dapat dikawal. Tetapi boleh dimanipulasi.
.
Yang paling dapat dikawal adalah emosi kita.
Dari situ, dapat manipulate emosi orang lain.
Tak dapat manipulate, senyumlah ucap sori.
Nak buek camno.
.
Husna Adnan,
Garang tapi manih U_U

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...