11 October 2016

Tips Menjual Barangan Terpakai (Online)


.
PS: Eh ada ka orang letak PS awal-awal? Anggap prescript lah gitu - Semestinya tidak menjamin akan menjadi. Ikut rezeki memasing.
.
Bismillah.
.
1. NIAT, DOA, DAN REDHA
Sekiranya puan seorang isteri, minta suami doakan kejayaan jualan. Jika tuan / cikpuan seorang anak, minta ibu doakan. Jika tiada antara duanya, minta Allah redha dan jayakan. Ini penting. Niat kena betul.
.
2. GAJI INCOMING!!
Pastikan hari buat jualan itu sama ada sehari sebelum gaji, atau waktu gaji, atau minggu gaji. Tengah bulan krik krik sikit terutamanya bila barang kita majoriti RM50 ke atas dan lebih kepada fesyen.
.
3. PILIH BARANG YANG MASIH ELOK
Yang dah koyak, pakaian dalam terpakai etc, seeloknya terus ke tong sampah. Yang ada minor defect masih boleh jual asalkan kita beritahu di mana. Yang rosak macam barang eletronik, boleh juga promo tapi buat asing. Kadang ada mekanik nak beli murah untuk depa baiki dan jual semula.
.
4. GAMBAR JELAS
Lepas dah pilih, letak setempat dan ambil gambar. Letak sekali kertas bertulis nama FB dan tarikh bagi menegaskan yang awak bukan scammer. Kemudian baru ambil gambar satu per satu. Rajin sikit naaa. Pastikan terang dan jelas. Blur, gelap, main tebar atas lantai berhabuk tu geli tau haha.
Kalau jual baju baby, shawl, atau yang kekecil dan ringan, terus buat kombo. Orang tak ralat nak bayar duit pos kalau sekali pos dapat lebih sehelai.
.
5. UPLOAD + CAPTION + HARGA + CONDITION
Dah siap gambar, mula upload. Okey ini tips Kak Ratu. Upload di FB awak saja. Pastikan album set Public dan komen pun Public. Biar sesiapa saja boleh komen situ. Sertakan sesiap harga, ukuran, kondisi barang, dan kegunaan jika perlu.
Bab harga, ini Kak Ratu nak pesan. Kalau niat kita nak kemas rumah, nak clear almari, nak cantikkan ruang yang lama bersemak, harga tu tak payahlah cekik darah. Kadang harga preloved lagi mahal daripada harga baru.
Kita bukan nak buat untung mana. Unless memang jual sebab nak beli barang lain, Kak Ratu tak boleh kata apa la. Cumanya ramai susah nak jual barang preloved disebabkan harga tak to-die-for tuuudiah.
.
6. SHARE LINK
Kenapa Kak Ratu cadangkan upload di wall? Supaya dapat kita share link album tersebut di beberapa group barangan terpakai. Ada admin yang sempoi, ada yang kena upload terus di group. Kita paste pada group sempoi dan aktif. Tak adalah tiap kali nak promote, asyik dok upload dan karang ayat.
.
7. CTA (contact to action)
Semua order berurusan di PM. Layan PM ikut turutan. Bagi Kak Ratu yang ini lebih senang berbanding alihkan bakal pembeli ke Whatsapp atau Telegram.
Aha dan satu lagi, boleh juga anggap siapa pertama komen book, dia punya. Biar depa book book book kemudian suruh PM jika serius buyer. Kenapa bukan kita yang PM? Untuk filter serius buyer VS joy buyer (yang syok book sana sini tapi tak beli pun).
.
8. BAYARAN 24 JAM
Ini paling strict yang Kak Ratu amalkan. Dah PM, dah dapat total dan nombor akaun, reservation dalam masa 24 jam sahaja. Kita beritahu pada bakal pembeli. Kalau senyap, terus open kepada orang lain tanpa notis. Tak payah sesusah dok PM "Sis dah bayar ke? Masih minat ke? Halooo anybody home??" BUANG MASA.
.
9. OFFLINE / SELF-PICKUP
Bagi yang selesa untuk stranger datang ke rumah (jika awak perempuan, pastikan ada suami / adik beradik lelaki / ayah), tetapkan satu hari yang rumah dibuka untuk ambil dan bayar. Nak tengok barang lain pun boleh. Kata yang hari itu sahaja dibuka untuk walk-in, sebab esoknya nak uruskan pengeposan online pula. Maka pembeli online dapat 24 jam, pembeli offline pun dapat 24 jam.
.
10. "SAYA SERIUS BUYER SIS, PLEASEEEE!"
Mendapat rayuan untuk tangguh bayaran hingga sekian-sekian hari?
Minta deposit untuk lock barang, atau pastikan barang tersebut ada beberapa lagi nama yang sudi untuk que-book. Jika beliau back-out, kita ada bakal pembeli lain.
.
11. DELETE KOMEN 'BOOK'
Delete komen book bagi booker yang tak jadi beli, supaya bakal pelanggan akan datang tak rasa keliru. Boleh juga delete gambar yang dah sold, atau tulis SOLD, atau alih ke album lain. Buang dari album jualan lebih elok supaya yang terlepas tak rasa frust sangat haha. Kalau nak biar situ pun okey je. Nampak meriah.
.
12. TURUN HARGA / SEDEKAH
Jika selepas beberapa tempoh ada barang yang tidak mendapat sambutan, turunkan lagi harga atau beri percuma kepada yang berminat.
.
13. SENYUMLAH TENGOK RUMAH DAH CLEAR
Senyum pun nak kena ajar ke? 👻
.
.
Yang benar,
Husna Adnan,
WAHM yang berjaya dapat RM1k
hasil jual preloved dalam masa 24 jam hihi.
Alhamdulillah, moga bermanfaat.
.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...