12 June 2009

Buat U-turn?

Semalam ya, hari yang menguji saya. Namun dengan nasihat para rakan setugas yang berbaik hati mengYM saya dan menenangkan jiwa saya sepanjang di ofis, saya dapat hadapi hari semalam dengan agak sabar hingga saya pulang ke rumah.

Lalu malam itu ketika makan malam bersama emak saya, saya memandang wajah emak saya yang sedang tenang menikmati hidangan. Kemudian mata saya tertumpu kepada potret keluarga yang digantung di dinding, betul-betul di belakangnya. Sangat seronok melihat gambar saya dan keluarga dengan senyuman seikhlas itu. Dalam hati, saya perlu mencari kemudaan itu semula.

"Mak...," saya memulakan bicara sambil mata masih tertumpu pada potret keluarga.

"Emm?" balas emak. Matanya memandang saya dengan mulut yang masih aktif mengunyah.

"Kita rasa, kita tak ada bakatlah dengan kerja sekarang," kata saya sambil memandang wajahnya.

Tidak ada apa-apa respons. Dia masih mengunyah.

"Entah nak kerja apa pula lepas ni. Nak jadi cikgu, budak-budak zaman sekarang ganas-ganas belaka. Nanti kena buli pula."

Emak menyuapkan nasi ke mulutnya. Matanya masih memandang wajah saya.

Seketika kemudian, dia membalas, "Habis nak kerja apa?"

Saya pula terdiam. Memang tidak ada jawapan dalam minda saya ketika itu.

Pinggan kosong di hadapan saya, saya tatap. Sekosong minda saya. Sangat suci minda saya ketika ini. Ketika solat kemain susah nak sucikan minda daripada fikir hal duniawi, ini masa fikir hal duniawi, minda saya tiba-tiba menjadi kudus.

Emak meneruskan suapannya. Saya kembali menatap potret keluarga.

"Kita nak jadi mak andam," tiba-tiba mulut saya terkeluar ayat itu.

Saya pandang emak saya. Dia juga memandang saya. Saya sudah bersedia mendengar bebelannya kerana ketika saya habis PMR, *TERBONGKARLAH* saya pernah membeli borang ke sekolah vokasional dengan niat mengambil kursus andaman, namun niat saya diketahui oleh emak dan saya diarahkan membuang borang yang bukannya percuma itu dengan bebelan yang sangat pedas dan berlarutan beberapa minggu.

Saya sudah nampak mulut emak saya terbuka, bakal menyatakan sesuatu. Dan akhirnya,

"Hahahaha!" Ini respons emak saya.

Saya senyum. Risau juga dia tersedak kerana mentertawakan saya, namun nasib baik emak saya penggelak yang professional.

Lega. Dia tidak marah saya seperti zaman saya selepas PMR dulu. Kini dia hanya tergelak. Kerana dia tahu, anaknya yang seorang ini tidak ada kemahiran menghias diri, inikan pula menghias orang.

Saya tidak bohong. Saya masih dalam tempoh muhasabah diri, mencari apa sebenarnya yang saya ingin jadi. Ya, kerja saya sekarang ini ialah pekerjaan yang saya corak sedari saya di tingkatan empat. Naik tingkatan lima, masuk universiti ambil diploma dan seterusnya ijazah, dengan hala tuju pekerjaan ini. Saya corak pekerjaan saya yang sekarang ini bukan beberapa bulan ketika tempoh menganggur, tetapi sejak lapan tahun dahulu. Tetapi mengapa kala ini, saya masih belum rasa ini yang saya mahu buat?

Mungkin ini memang pekerjaan yang saya mampu buat, tetapi bukan yang saya minat buat. Saya paling liat membaca. Ayat yang terlalu banyak dalam ruang yang kecil memenatkan saya. Tetapi apa pula pekerjaan yang saya minat buat? Semua yang saya minat, hanya minat. Tidak ada ilmu. Kerja menjaga haiwan misalnya. Ya, saya suka membelai, memberi makan, memberi minum, tidur bersama mereka, namun setakat itu. Sekiranya mereka sakit, saya akan menggelabah. Sekiranya Bubu balik dengan kaki yang terhencot-hencot, saya jatuh kasihan namun saya tidak tahu bagaimana saya dapat mengubatinya. Dan tidak berusaha membuka buku mengenainya.

Lantas saya rasa, memang ini sahajalah kerja yang saya mampu buat. Dan mana ada kerja yang tidak ada dugaan. Kerja apa pun, kita akan terfikir nak tukar kerja lain apabila masalah melanda. Naluri manusia yang kebanyakkannya lebih gemar lari daripada mencari penyelesaian.

Saya akui, saya banyak kali lari daripada masalah supaya hidup saya mudah.

Saya enggan ikut kawan-kawan mengambil sains tulen ataupun akaun, kerana dua-dua aliran itu perlu ambil matematik tambahan. Saya rela turun kelas ambil kesusasteraan Melayu walaupun menangis dua minggu dengan perubahan sosial yang berlaku, kerana melarikan diri daripada matematik tambahan. Malah saya fikir, cita-cita ketika itu iaitu pekerjaan saya ketika ini, tidak memerlukan matematik tambahan sebagai senarai kelayakan. Nyata saya tidak pernah menyesal kerana ambil tindakan melarikan diri itu, kerana saya sangat bahagia di kelas kesusasteraan Melayu sepanjang dua tahun di SMK SAAS, berkawan dengan pelajar-pelajar berbilang kaum.

Saya larikan diri daripada STPM dengan mengambil diploma kerana saya tidak suka subjek pengajian am dan saya teringin hidup di luar Kajang. Tambahan, aliran saya ketika SPM melayakkan saya melanjutkan pengajian diploma dalam bidang komunikasi. Alah, bukan susah sangat pun nak ambil komunikasi. BM dan BI kredit. Layaklah. Selepas diploma, saya ambil major yang melayakkan saya terus menjadi seseorang seperti cita-cita saya di tingkatan empat.

Sudah capai cita-cita, saya larikan diri daripada syarikat lama pula kerana kerjanya yang seperti hamba abdi dan sudah sangat letih dengan masalah berbangkit. Siapa yang tahu hal ini, tahulah. Saya tidak mahu ungkit kisah itu. Semak.

Lalu saya diterima bekerja di syarikat sekarang. Sedikit sebanyak, saya yakin, pengalaman dan kelulusan saya antara sebab saya diterima. Baru beberapa bulan yang setiap kali muncul bulan baru, timbul masalah baru, saya sekali lagi seakan-akan ada perasaan melarikan diri. Apalah?

Sangat lemah. Memalukan. Tidak matang sama sekali. Baru timbul masalah dalam kategori kecil, sudah fikir melarikan diri sekali lagi. Ini baru soal kerja, belum masuk soal hidup, soal cinta. Semuanya saya akhiri dengan melarikan diri. Mudah sungguh.

Bila fikir begini, saya sendiri memotivasikan diri saya. Cukuplah berlari. Dirimu sudah cukup penat. Sudah penat memikirkan destinasi seterusnya walaupun saya tahu, tidak ada apa yang kekal. Jika ada yang lebih baik, saya pasti akan move on. Itu saya serahkan bulat-bulat kepada takdir. Buat masa sekarang, saya perlu kekal di sini. Buat segala apa yang mampu, jika ada masalah, selesaikan. Jika mahu berlari, sarungkan kasut sukan, dan jogging keliling taman. Yang ini malas pula mahu buat. Huh.

Makanya saya tidak akan buat U-turn. Mungkin bukan sekarang. Hari akan datang, saya tidak tahu apa yang akan berlaku, namun saya yakin, hidup saya tidak akan gembira sentiasa. Jadinya perlu sedia daripada sekarang.

Mak andam? Cukuplah kakak-kakak saya yang menjadi mangsa. Hehehe.


5 comments:

leonhart said...

bertabah!

u must be strong ya..
saya pun x suka apa yg saya buat skrg ni...tp in the future,who knows...maybe our life gonna get better...

but just go for it if that will make u happy...ok?
u always made ur decisions even before,n i think u always think dgn matang...any decision u made, i always at ur support...

so,be strong n bertabah k! u can get through this! :)

Zamri Mohamad said...
This comment has been removed by the author.
miehaimie said...

live ur life... be strong..
biar apa pun rasa kamu.. suatu yang pasti ialah kamu tetap punya pilihan..

hey!! siapa budak kuat tu.. CIK SNALALA LA!!

p/s: minta izin untuk add kamu berYM.. bisa?

Husna Adnan said...

leonhart,
thanks!!! marilah sama2 bertabah!

Tuan Zamri,
apanya yg "Hisssh" tu?

Bro Fahmi!!!
Hey lupa menyapa dengan riang!
thanks to u too, bro ;)
YM? em...... *fikir jap*
nanti apa-apa saya msg kamu di FS.
thanks ya.

aku-H said...

hahaha...
aku pn jnis cpt busan wt kje..
myb ko akan melihat aku merampas biz mak n ayah aku 1 ari nnt..
bertabah!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...